Tiny Forest ‘Regenboogbos’ aangeplant in Merenwijk

Op het plein tussen de Zijlwijkschool en de Dukdalf in de Leidse Merenwijk is dinsdagochtend een Tiny Forest aangeplant. Samen met duurzaamheidswethouder Ashley North zetten de leerlingen uit groep 4 en 5 van de scholen de eerste bomen neer in het minibos.

In de weken voor de aanplant kregen de kinderen les over bomen en planten. Natuureductator IVN verzorgde de lessen. “We leiden de leerlingen uit deze klassen op tot miniboswachters. We leren ze waarom bossen bijzonder zijn, wat er allemaal te vinden is en hoe je er zo goed mogelijk voor kunt zorgen”, vertelt docent Dylan Haanappel.

Het ‘Regenboogbos’ is het vierde Tiny Forest in de Sleutelstad. De schoolkinderen hebben deze naam zelf gekozen. Het is een verwijzing naar de weg waaraan beide scholen liggen: Het Regenboogpad.

De bomen in het Tiny Forest blijven niet lang klein. “We zetten er expres snelle groeiers neer. Nu is het handig dat ze nog klein zijn, want de kinderen zijn natuurlijk niet zo groot. Maar tegen de tijd dat de leerlingen van school af gaan, kunnen ze niet meer bij de top”, weet Haanappel.

Bert Beukenboom

Om de zelf geplante boom makkelijk terug te kunnen vinden, maken de kinderen aan iedere boom een houten schijfje vast waarop ze hun naam zetten. Haanappel: “Ze adopteren hem als het ware en blijven de boom volgen in zijn groei.” Een aantal kinderen gebruikt hun creativiteit en vond het veel leuker om de boom een eigen naam te geven. “Dit is Bert Beukenboom en naast hem staat zijn vriend Skylar”, vertelt een van de deelnemende kinderen na afloop enthousiast.

Binnen drie jaar is het stukje groen ter grootte van een tennisbaan uitgegroeid tot een oerwoud, beloven de initiatiefnemers.

Bron: Sleutelstad.

Goed leren

We werken elke dag aan meer dan gewoon goed onderwijs voor leerlingen van 4 t/m 18 jaar. Leren gaat altijd door en wordt gevoed door nieuwsgierigheid. Die nieuwsgierigheid willen we uitlokken en stimuleren.

Goed leven

Op onze scholen gaan kennisontwikkeling en sociale en morele vorming hand in hand. Vertrouwen, solidariteit en verwondering zijn kernwaarden uit de Bijbelverhalen. Deze kernwaarden hebben een plek op al onze scholen.

Goed samenleven

Leren en leven kun je niet alleen. Dat doe je samen met de mensen om je heen. Omgaan met elkaar, met de ander, je verbonden weten met het grotere geheel, met de natuur: het maakt elke dag deel uit van het onderwijs in onze scholen.