Groep acht van Leidse basisschool Pacelli krijgt circusles

Twee jaar lang moest groep acht de Koningsspelen missen. Stichting Koningsspelen Leiden besloot de leerlingen daarom extra in het zonnetje te zetten. In de laatste schoolweken verzorgt Circus Miloco, het grootste kindercircus van Nederland, speciaal voor hen een sportieve clinic. Maandagochtend was basisschool Pacelli aan de beurt.

In de grote blauw-wit gestreepte circustent van Circus Miloco probeert groep acht van basisschool Pacelli geconcentreerd te jongleren. Dankzij het initiatief van Stichting Koningsspelen Leiden kunnen zij die ochtend genieten van de uitdagingen die het kindercircus te bieden heeft. Ook juf Marieke doet mee. Het duurt echter niet lang voordat de jongleerballen door de circustent vliegen. Groep acht haalt opgelucht adem als ze het jongleren mogen inruilen voor iets veel leukers: eenwieleren.

Jongensdroom

Dolenthousiast rennen de kinderen naar de eenwielers. Al snel blijkt dat ook deze circusact helemaal niet zo makkelijk is. „Het lukt voor geen meter”, zegt Anouk (11). Volgende week hebben zij en haar klasgenoten eindelijk vakantie, maar eerst spelen ze met zijn allen nog de eindmusical. Het was voor hen een gek jaar. „We zijn heel weinig op school geweest, maar deze ochtend is toch nog een leuke afsluiting van ons laatste jaar”, vertelt Anouk. Liam (12) knikt instemmend. Vandaag is zijn jongensdroom werkelijkheid geworden. „Vroeger wilde ik al bij het circus, vooral de hoge schommels vind ik heel gaaf”, zegt hij.

Ook Ilda (12) is blij met de activiteit. „Tot vanochtend wisten we nog niet wat we vandaag gingen doen. Pas na onze gymles vertelde de juf dat we naar het circus gingen. Iedereen was meteen super enthousiast”, vertelt ze met een brede glimlach. Is ze niet moe van de gymles van vanochtend? „We zijn allemaal vooral heel erg druk, omdat het zo leuk is.” Meer tijd om te praten heeft Ilda niet, ze gaat snel weer oefenen op haar eenwieler.

Creativiteit

Tijdens de korte lunchpauze vertelt circusinstructeur Marco van Zanten over het circus. „Bij andere sporten ligt de nadruk vooral op fysieke kracht, hier kan ieder zijn eigen kwaliteiten tot uiting brengen”, legt hij uit. „Bij een circus komt namelijk veel meer kijken dan alleen sport. Creativiteit en theater zijn ook belangrijk. Iedereen kan daarom bij ons terecht om zijn of haar talenten te ontwikkelen.”

Later die ochtend mogen de kinderen nog jongleren met Chinese borden, trampolinespringen en koorddansen. Vincent Molkenboer, lid van het bestuur van Stichting Koningsspelen Leiden, blikt terug op een mooie ochtend. „Het is een feestje om te zien hoe de kinderen in zo’n korte tijd al zoveel leren. We zijn als stichting erg blij om te zien dat groep acht plezier beleeft aan de clinic”, aldus Molkenboer.

Bron: Leidsch Dagblad.

Goed leren

We werken elke dag aan meer dan gewoon goed onderwijs voor leerlingen van 4 t/m 18 jaar. Leren gaat altijd door en wordt gevoed door nieuwsgierigheid. Die nieuwsgierigheid willen we uitlokken en stimuleren.

Goed leven

Op onze scholen gaan kennisontwikkeling en sociale en morele vorming hand in hand. Vertrouwen, solidariteit en verwondering zijn kernwaarden uit de Bijbelverhalen. Deze kernwaarden hebben een plek op al onze scholen.

Goed samenleven

Leren en leven kun je niet alleen. Dat doe je samen met de mensen om je heen. Omgaan met elkaar, met de ander, je verbonden weten met het grotere geheel, met de natuur: het maakt elke dag deel uit van het onderwijs in onze scholen.